fbpx
Ad imageAd image

Çfarë do të ndodhte me botën nëse nuk do të kishim hënë

Blloku min lexim

Hëna është objekti më i afërt, më i madh dhe më i ndritshëm në qiellin tonë të natës . Ajo është vetëm 3.7 herë më e vogël se Toka. Sipas NASA-s, hëna ka të ngjarë të jetë formuar pasi një trup me madhësinë e Marsit u përplas me planetin tonë. Por si do të ishte bota nëse kjo nuk do të kishte ndodhur kurrë?

Baticat do të ishin më të vogla – Baticat do të ishin dukshëm më të vogla në amplitudë pa forcën gravitacionale të hënës. Është vlerësuar se pa hënën, baticat do të ishin vetëm 40% aq të mëdha sa baticat mesatare që kemi sot. Pa tërheqjen gravitacionale të hënës, baticat do të ndiqnin diellin.

- Advertisement -

Boshti i Tokës do të ndryshonte – Hëna e mban planetin tonë disi të qëndrueshëm. Pa të, Toka do të lëkundet nga tërheqja gravitacionale e diellit. Boshti i rrotullimit të Tokës do të ndikohej shumë nga mungesa e hënës. Klima jonë potencialisht do të pësonte ndryshime të mëdha. Pa hënën, Toka do të rrotullohej më shpejt, që do të thotë se ditët do të ishin më të shkurtra.

Ditë më të shkurtra – Nëse hëna nuk do të kishte ekzistuar kurrë, ditët do të ishin rreth gjashtë deri në tetë orë. Eklipset diellore dhe hënore do të pushonin së ekzistuari, pasi nuk do të kishte një masë midis Tokës dhe Diellit.

- Advertisement -

Krijesat e natës – Pa dritën e hënës, shumë kafshë të natës do të luftonin për të lundruar gjatë natës.  Këto specie duhet të përshtaten dhe të zhvillojnë sy më të mëdhenj dhe më të ndjeshëm.

Nivelet e oqeaneve do të ndryshonin – Pa forcën gravitacionale të hënës, nivelet e ujit do të ndryshonin në të gjithë globin. Uji i oqeanit në rajonin e ekuatorit do të lëvizte drejt poleve, duke ndryshuar në mënyrë të konsiderueshme klimën e planetit. Disa kafshë ujore mbështeten në ciklet e hënës për qëllime riprodhimi. Mungesa e hënës do të ndikonte shumë në këto kafshë.

- Advertisement -
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO