fbpx
Ad imageAd image

8 shenja të gjuhës së trupit që sinjalizojnë inteligjencë të lartë

Blloku min lexim


Shpesh supozojmë se inteligjenca ka të bëjë me trurin, por kjo është vetëm një pjesë e historisë.
Gjuha e trupit gjithashtu luan një rol vendimtar.

Mund të veprojë si një billboard, duke transmetuar atë që po ndodh brenda mendjes sonë.
Psikologjia na thotë se ka disa shenja të gjuhës së trupit që tregojnë inteligjencë të lartë. Njohja e këtyre shenjave sigurisht që mund t’ju japë një avantazh, pavarësisht nëse jeni duke u përpjekur të dalloni një mik të zgjuar, ose thjesht duke u përpjekur të dukeni veten më inteligjent.
Bëhuni gati për t’u bërë një detektor i gënjeshtrës njerëzore ose, të paktën, një gjyqtar mjaft i mirë i zgjuarsisë.

- Advertisement -

1.Natyra e vëmendshme
Inteligjenca nuk ka të bëjë vetëm me njohuritë, por ka të bëjë edhe me mënyrën se si ne e perceptojmë dhe përpunojmë informacionin. Psikologët sugjerojnë se njerëzit me inteligjencë të lartë janë shpesh më të vëmendshëm se të tjerët. Ata janë të aftë të vërejnë detaje delikate që të tjerëve mund të humbasin. Ky tipar manifestohet në formën e gjuhës së vëmendshme të trupit. Këta individë mbajnë kontakt të mirë me sy, tregojnë dëgjim aktiv me tundje të kokës dhe i përgjigjen siç duhet bisedës. Kini parasysh këto shenja. Nuk ka të bëjë me shikimin ose të qenit tepër intensiv, por për të treguar interes dhe mirëkuptim të vërtetë. Kjo është shpesh një shenjë e një mendje të mprehtë në punë.

2.Sjellje e qetë
Inteligjenca shpesh shoqërohet me një sjellje të qetë dhe të përmbajtur. Ata rrallë shqetësohen, madje edhe në situata me stres të lartë. Në vend të kësaj, qëndrojnë të qetë, duke përdorur logjikën dhe arsyetimin për të lundruar situatën. Për shembull, më kujtohet se isha bllokuar në një bllokim të madh trafiku me një mik që është personi më i zgjuar që njoh. Ne rrezikonim të humbnim një ngjarje të rëndësishme, por në vend që të binte në panik ose të ankoheshim, ajo nxori me qetësi telefonin, kontrolloi rrugët alternative dhe na udhëhoqi nëpër disa rrugë të pasme. Gjuha e trupit të saj ishte e qetë dhe e fokusuar. Ajo nuk lejoi që stresi i situatës të ndikonte në aftësitë e saj vendimmarrëse. Kjo lloj sjelljeje e qetë është një tipar i zakonshëm midis individëve shumë inteligjentë. Është një shenjë e inteligjencës emocionale dhe aftësisë për të mbajtur kontrollin mbi reagimet e dikujt.

- Advertisement -

3.Qëndrimet e hapura
Gjuha e trupit flet shumë, dhe një nga mënyrat se si komunikon inteligjencën është përmes qëndrimeve të hapura. Individët shumë inteligjentë shpesh kanë një gjuhë trupi që rrezaton hapje dhe besim. Ata priren të ulen ose të qëndrojnë me krahët dhe këmbët të pakryqëzuara, dhe trupat e tyre përballë personit me të cilin po ndërveprojnë. Kjo çiltërsi nuk është vetëm një shenjë inteligjence, por edhe besimi dhe angazhimi. Tregon një gatishmëri për të dëgjuar, mësuar dhe shkëmbyer ide.
Historikisht, qëndrimet e hapura të trupit ishin të lidhura me dominimin dhe fuqinë. Në Romën e lashtë, për shembull, oratorët shpesh qëndronin në një qëndrim të hapur për të demonstruar besimin dhe autoritetin e tyre. Kështu që herën tjetër që jeni në një takim ose bisedë, kushtojini vëmendje mënyrës sesi njerëzit pozicionohen. Mund të jetë një shenjë delikate e inteligjencës së tyre.

- Advertisement -

4.Sjellja pasqyruese
A keni vënë re ndonjëherë se si njerëzit priren të imitojnë veprimet e atyre me të cilët po flasin? Kjo njihet si sjellje pasqyruese dhe është një shenjë e inteligjencës së lartë. Njerëzit inteligjentë janë shpesh empatikë, dhe pasqyrimi është një mënyrë nënndërgjegjeshme për të treguar ndjeshmëri. Ai i ndihmon ata të lidhen me të tjerët në një nivel më të thellë, të kuptojnë emocionet e tyre dhe të ndërtojnë raporte. Do të vëreni individë inteligjentë që kopjojnë në mënyrë delikate gjuhën e trupit, gjestet ose modelet e të folurit të atyre me të cilët po ndërveprojnë. Kjo nuk është një mimikë në një kuptim tallës, por një reflektim delikat që tregon vëmendje dhe mirëkuptim.

5.Gjestet respektuese
Respekti shkon shumë në çdo ndërveprim dhe shpesh sinjalizohet përmes gjuhës së trupit tonë. Njerëzit shumë inteligjentë e kuptojnë rëndësinë e respektit në ndërtimin e marrëdhënieve dhe lidhjeve. Ata e tregojnë atë përmes gjuhës së trupit të tyre – një shtrëngim duarsh të fortë, por të butë, një buzëqeshje të ngrohtë ose një tundje me kokë miratimi. Këto gjeste respektuese komunikojnë më shumë sesa thjesht mirësjellje. Ata tregojnë një vetëdije për ndjenjat e të tjerëve dhe një gatishmëri për t’i pranuar dhe vlerësuar ato. Unë besoj se kjo është një nga shenjat më të çmuara të inteligjencës. Nuk ka të bëjë vetëm me njohjen e fakteve apo zgjidhjen e problemeve. Ka të bëjë me mirëkuptimin e njerëzve, njohjen e vlerës së tyre dhe trajtimin e tyre me dinjitetin që meritojnë.

  1. Lëvizje minimale
    Lëvizja është një sjellje e zakonshme kur jemi nervozë ose të parehatshëm. Por për individët inteligjentë, shpesh do të vini re më pak për këtë.

Vite më parë, e gjeta veten në një intervistë pune me presion të lartë. Isha nervoz dhe fillova të shqetësohem me stilolapsin tim. Intervistuesi, nga ana tjetër, ishte i qetë . Duart e tij ishin të qëndrueshme, vështrimi i tij ishte i vendosur. Ishte e qartë se ai ishte një profesionist i sprovuar, i mësuar të përballonte presionin. Me kalimin e kohës, kam mësuar të kontrolloj vetë nervozizmin tim. Ka qenë një udhëtim i ndërtimit të besimit dhe të mësuarit për të mbajtur qetësinë time në situata sfiduese. Njerëzit me inteligjencë të lartë shpesh e shfaqin këtë tipar. Ata shfaqin nervozizëm minimal, duke treguar rehatinë e tyre me veten dhe situatën në fjalë. Është një shenjë delikate e inteligjencës që flet shumë për besimin dhe qetësinë e tyre të brendshme.

7.Kontakt i qëndrueshëm me sy
Kontakti me sy luan një rol të rëndësishëm në komunikim. Ai sinjalizon interes, vëmendje dhe lidhje. Njerëzit shumë inteligjentë e kuptojnë këtë dhe shpesh mbajnë kontakt të qëndrueshëm me sy kur ndërveprojnë me të tjerët. Kjo nuk do të thotë se ata po shohin intensivisht, por përkundrazi mbajnë një vështrim të qëndrueshëm që tregon se janë plotësisht të përfshirë në bisedë. Studimet sugjerojnë se mbajtja e kontaktit me sy mund të na bëjë edhe më të paharrueshëm për të tjerët. Pra, nuk është vetëm një shenjë inteligjence – mund të jetë gjithashtu një mjet i fuqishëm për të lënë një përshtypje të qëndrueshme.


Por mbani mend, është e rëndësishme të ruani një ekuilibër. Kontakti i tepërt me sy mund të jetë i pakëndshëm, ndërsa shumë pak mund të duket si mosinteresim. Çelësi është të ruani kontakt të qëndrueshëm dhe të rehatshëm me sy që komunikon vëmendjen dhe respektin tuaj.

8.Shenja jo verbale
Nëse ka një gjë që duhet të mbani mend për gjuhën e trupit dhe inteligjencën, është fuqia e sinjaleve joverbale. Njerëzit shumë inteligjentë janë të aftë në interpretimin dhe përdorimin e këtyre shenjave. Ata vërejnë ndryshime të vogla në shprehjet e fytyrës ose ndryshime në qëndrim. Ata i kuptojnë këto detaje dhe përgjigjen në përputhje me rrethanat, duke treguar një kuptim të thellë të sjelljes njerëzore.


Nga një anim i thjeshtë i kokës deri te një vetull e ngritur, këto shenja joverbale mund të përcjellin një mori informacionesh. Ato ndihmojnë individët inteligjentë të lundrojnë në situata sociale, të kuptojnë më mirë të tjerët dhe të përgjigjen në mënyrën më të përshtatshme.
Të kuptuarit dhe përdorimi i shenjave joverbale është një shenjë dalluese e inteligjencës së lartë emocionale. Dhe në shumë mënyra, është kjo inteligjencë emocionale që me të vërtetë i veçon njerëzit shumë inteligjentë.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock