fbpx

Sa kohë qëndrojnë vezët e ziera në frigorifer?

Blloku min lexim

Sa ditë pas zierjes janë të sigurta për t’u ngrënë vezët e ziera dhe si e kuptojmë se ato janë prishur? Nutricionistët shpesh i referohen vezëve si ushqimi i përsosur në planet, sepse ato përmbajnë të nëntë aminoacidet thelbësore, të cilat janë blloqet ndërtuese të proteinave.

Kjo është arsyeja pse vezët e ziera janë një meze të lehtë e shëndetshme, për të aromatizuar një sanduiç, apo edhe si një garniturë në sallata. Vezët e ziera do të ruhen në frigorifer për rreth një javë pasi të jenë zier, megjithatë varet dhe sa të freskëta anë qenë kur u zien.

Nëse do t’i përdorni vezët e ziera brenda dy ditëve në vijim, është mirë t’i mbani të qëruara, sepse me kalimin e kohës bëhen më të vështira për t’u qëruar. Megjithatë, nëse keni ndërmend t’i konsumoni për më shumë se dy ditë, atëherë mbajini në lëkurë, që të mos thahen.

Si të kuptoni se vezët e ziera janë prishur?

Gjithmonë besojini hundës tuaj për të zbuluar nëse vezët tuaja nuk janë më të përshtatshme për konsum. Nëse vëreni një strukturë rrëshqitëse, ngjitëse dhe një ngjyrë gri të hapur, atëherë duhet t’i hidhni ato.

Ashtu si vezët e papërpunuara kanë nevojë për ftohje, po ashtu edhe ato të ziera. Pasi t’i qëroni, vendosini në një enë ushqimore hermetike dhe vendosini në frigorifer. Shtimi i një peshqiri të lagur në enë do t’i mbajë ato të freskëta më gjatë.

Ndërsa vezët e gatuara, të tilla si vezët e fërguara, mund të ngrihen, ne nuk rekomandojmë ngrirjen e vezëve të ziera. Ato do të bëhen më të forta dhe më elastike dhe përgjithësisht më rezistente.