fbpx
Ad imageAd image

7 efektet psikologjike të të qenit beqar për një kohë të gjatë

Blloku min lexim

1. Frika nga refuzimi ose vulnerabiliteti
Beqarët mund të ndihen më të shqetësuar për refuzimin ose hapjen në lidhje të reja. Pas periudhave të gjata të beqarisë, njerëzit mund të jenë tepër të kujdesshëm kur njohin partnerë të rinj të mundshëm. Ata mund të pyesin nëse mund të krijojnë lidhje emocionale domethënëse, të cilat mund të kontribuojnë më tej në qasjen e tyre të kujdesshme kur ndërveprojnë me partnerë të rinj të mundshëm.

- Advertisement -

2. Vetmia
Beqaria e zgjatur mund të çojë në vetmi dhe izolim, pasi njerëzve mund t’u mungojë një lidhje e qëndrueshme emocionale me një partner. Kjo ndjenjë izolimi mund ta bëjë më të vështirë hapjen me njerëz të rinj dhe frika për të mos e gjetur përsëri atë lidhje të thellë mund të shtojë frikën e hyrjes në marrëdhënie të reja.

3. Vetëvlerësim i ulët
Disa njerëz mund të përjetojnë një rënie në vetëvlerësimin ose vetëvlerësimin pasi janë beqarë për një kohë të gjatë për shkak të presioneve shoqërore ose besimeve personale për të qenë në një lidhje. Në një botë që thekson rëndësinë e partneriteteve romantike dhe i portretizon ato si standarde të suksesit dhe lumturisë, njerëzit që kanë qenë beqarë për një kohë të gjatë mund të vënë në dyshim vlerën e tyre bazuar në statusin e marrëdhënies së tyre, duke e krahasuar veten me të tjerët që janë në lidhje ose kanë arritur momente të caktuara.

- Advertisement -

4. Ankthi i rritur social
Të qenit beqar për një kohë të gjatë ndonjëherë mund të çojë në ankth të shtuar social, veçanërisht në situata që përfshijnë çifte ose takime të reja. Disa beqarë mund të ndihen të shqetësuar në situata me çifte, duke u ndjerë të përjashtuar ose të sikletshëm si “rrota e tretë” në këto situata. Beqaria e zgjatur gjithashtu mund t’i bëjë njerëzit të ndihen më pak të sigurt për takimet, duke rritur ankthin social në situatat e takimit.

5. Ndryshimi i prioriteteve
Në vend që të përqendrohen te një partner, beqarët mund t’u japin përparësi qëllimeve të karrierës, hobi, miqësi dhe kujdes për veten. Të qenit beqar për një kohë të gjatë u jep njerëzve një shans për introspeksion dhe vetë-eksplorim; beqarët mund t’i japin përparësi eksplorimit të vlerave, interesave dhe rritjes personale të tyre. Të qenit beqar gjithashtu mund t’i lejojë njerëzit t’i japin përparësi miqësive, duke çuar potencialisht në lidhje më të thella dhe më domethënëse me miqtë që bëhen si familja e zgjedhur.

- Advertisement -

6. Rritja personale
Të qenit beqar për një kohë të gjatë mund të nxisë rritjen personale, duke i ndihmuar njerëzit të zhvillojnë një ndjenjë të fortë të vetëbesimit dhe pavarësisë. Beqarët mund të bëhen më të mirë në përballimin e vetëm kthesave të papritura të jetës. Ata gjithashtu mund të krijojnë elasticitet më të madh emocional dhe aftësi përballuese sesa bashkëmoshatarët partnerë, duke mësuar të lundrojnë në kompleksitetet dhe emocionet e jetës pa mbështetjen e menjëhershme të partnerit.

7. Desensibilizimi ndaj marrëdhënieve romantike
Me kalimin e kohës, beqarët mund të desensibilizohen ndaj idesë për të qenë në një lidhje romantike, duke çuar në uljen e dëshirës për të ndjekur lidhjet romantike. Kjo apati ndaj marrëdhënieve romantike mund të jetë afatshkurtër ose afatgjatë. Disa njerëz, për shembull, mund të gjejnë kënaqësi afatgjatë nga të qenit beqar, duke vlerësuar lirinë dhe mundësitë që ofron.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock