fbpx

Pak histori/ Çfarë duhet të dimë rreth Halloween-it

Blloku min lexim

Halloween ka ekzistuar për më shumë se një mijë vjet. Fillimisht një festë fetare, ajo u bë gjithnjë e më laike me kalimin e shekujve derisa veshjet e saj fetare u zhdukën plotësisht. Sot Halloween konsiderohet një festë për veshje dhe argëtim, veçanërisht për fëmijët.

Historia e Halloween.  Halloween i ka rrënjët në festivalin e lashtë kelt të Samhain.  (31 tetor, Dita e të Gjithë Shenjtorëve, Eva e Gjithë Shenjtorëve, Dita e Gjithë Shpirtrave, Dita e Të Gjithë Shpirtrave, Gdhendje kungulli, Rrepa, Festivali i korrjes).

Besohej se atë ditë, shpirtrat e të vdekurve ktheheshin në shtëpitë e tyre, kështu që njerëzit visheshin me kostume dhe ndiznin zjarre për të larguar shpirtrat. Në këtë mënyrë, tropet e njohura të Halloween-it si shtrigat, fantazmat dhe goblinat u lidhën me festën.

Pak histori:

Në shekullin e 7-të të erës sonë, Papa Bonifaci IV krijoi Ditën e Gjithë Shenjtorëve , që fillimisht festohej më 13 maj. Një shekull më vonë, Papa Gregori III e zhvendosi festën në 1 nëntor, me gjasë si një zëvendësues i krishterë për festën pagane të Samhainit. Një ditë para festës së shenjtërore u bë e njohur si All Halloës Eve, ose Halloween.

Megjithëse festa filloi në rajonet kelte të Irlandës, Mbretërisë së Bashkuar dhe Francës, ajo u përhap shpejt në pjesë të tjera të botës. Kolonistët e parë amerikanë në New England u ndaluan ta festonin atë për arsye fetare, megjithëse gëzonte njëfarë popullariteti në kolonitë jugore. Nga vitet 1800, festivalet e vjeshtës që shënonin të korrat sezonale përfshinin elementë të Halloween-it dhe emigrantët irlandezë që shpëtonin nga uria shkatërruese e patates sollën me vete shumë tradita të Halloween-it që mbeten sot.

Zakoni i mashtrimit, në të cilin fëmijët vishen me kostume dhe kërkojnë kënaqësi nga fqinjët, u bë popullor në Shtetet e Bashkuara në fillim të shekullit të 20-të, pasi komunitetet irlandeze dhe skoceze ringjallën zakonin e botës së vjetër të “guising”, në të cilin një person vishej me kostum dhe tregonte një shaka, recitonte një poezi ose kryente ndonjë truk tjetër në këmbim të një fruti ose një kënaqësie tjetër. Deri në vitin 1950, mashtrimi për karamele ishte bërë një nga aktivitetet më të njohura të Halloween-it. Sot, Halloween është një nga festat më të mëdha për shitjet e ëmbëlsirave në Shtetet e Bashkuara, që vlerësohet të jetë më shumë se 3 miliardë dollarë, sipas Federatës Kombëtare të Shitjes me Pakicë.