fbpx
Ad imageAd image

Mjekët tregojnë 11 shkaqet më të zakonshme të humbjes së kujtesës

Blloku min lexim

Truri ynë është gjithmonë aktiv, merr dhe përpunon informacione. Shpeshherë, kur jemi të mbingarkuar, na ndodh të harrojmë edhe gjërat më elementare, por jo gjithmonë humbja e kujtesës është normale. Ndonjëherë, humbja e kujtesës mund të lidhet me shkaqe specifike dhe madje të jetë një shenjë e një problemi më të madh.

Çfarë e shkakton humbjen e kujtesës?

Çdo gjë që ndikon në të menduarit, të mësuarit mund të ndikojë në kujtesë – dhe kjo është një listë e gjatë. Këtu janë disa nga shkaqet më të zakonshme të humbjes së kujtesës.

- Advertisement -

Medikamentet

Barnat me recetë si benzodiazepinat dhe antikonvulsantët janë të lidhur me çrregullimet e kujtesës. Medikamente të tjera, si antidepresantët, janë gjithashtu të lidhura ndjeshëm me humbjen e kujtesës.

- Advertisement -

Dëmtimet në kokë

Traumat në kokës, si tronditja mund të çojë në humbje të kujtesës. Një goditje e vetme në kokë mund të shkaktojë humbje të kujtesës që ose mbetet e njëjtë ose përmirësohet me kalimin e kohës. Ndërkohë, goditjet e përsëritura në kokë – si ato nga boksi apo futbolli – mund të shkaktojnë humbje progresive të kujtesës dhe probleme të tjera njohëse.

- Advertisement -

Probleme me tiroiden

Hipotiroidizmi, kur gjëndra tiroide nuk prodhon mjaftueshëm hormone. Nga ana tjetër, hipertiroidizmi ndodh kur gjëndra prodhon shumë hormone tiroide. Ky hormon kontrollon mënyrën se si qelizat përdorin energjinë dhe kur këto nivele janë të fikur, mund të ndodhë humbja afatshkurtër e kujtesës. Nëse trajtohet herët, kjo humbje e kujtesës mund të jetë e kthyeshme.

Alkooli

Pjesët e trurit që lidhen me kujtesën janë më të ndjeshme ndaj dëmtimeve të lidhura me alkoolin. Prandaj, pirja e tepët mund të dëmtojë kujtesën. Në fakt, demenca e lidhur me alkoolin përbën 10% të të gjitha rasteve të demencës dhe alkooli vlerësohet të kontribuojë në rreth 29% të të gjitha rasteve të tjera të demencës. Shpesh, pasi dikush ndalon së piri, humbja e kujtesës mund të stabilizohet në një farë mase.

Mungesa e gjumit

Mungesa e gjumit mund të çojë në ulje të kujtesës dhe apnea e gjumit mund të nxisë humbjen e kujtesës. Një studim i fundit i pothuajse 8,000 njerëzve zbuloi se njerëzit që flinin më pak se gjashtë orë në natë në të 50-at, 60-at dhe 70-at e tyre kishin një rrezik 30% më të lartë të demencës sesa bashkëmoshatarët e tyre që flinin më shumë

Problemet me ushqyerjen

Mungesa e vitaminës B1 ose B12 mund të çojë në humbje të kujtesës. B1, i quajtur edhe tiaminë, është çelësi për rritjen, zhvillimin dhe funksionimin e qelizave. Ndërkohë, vitamina B12 ndihmon në mbajtjen e gjakut dhe qelizave nervore të shëndetshme. Ndërsa plakemi, nivelet tona të vitaminës B12 bien natyrshëm.

Trajtimi i Kancerit

Rreth 70% e njerëzve që kanë kancer raportojnë probleme njohëse dhe rreth një e treta e njerëzve ende kanë probleme pas trajtimit. Ndërsa “truri kimio” është një term i zakonshëm që përdoret për të përshkruar mjegullën mendore që mund të shoqërojë kimioterapinë, trajtime të tjera mund të ndikojnë gjithashtu në kujtesë, si terapia me rrezatim dhe medikamente si terapia hormonale ose imunoterapia.

Problemet me shëndetit mendor

Ngjarjet e mëdha, traumatike mund të çojnë në humbje të kujtesës, vështirësia në përqendrim dhe të kujtuarit gjërat mund të jenë simptoma të ankthit dhe depresionit, veçanërisht te njerëzit e moshuar. Këto çështje mund të jenë gjithashtu probleme për njerëzit me çrregullim bipolar. Dhe ndërsa skizofrenia shpesh shkakton halucinacione dhe deluzione, ajo gjithashtu mund të shkaktojë probleme me kujtesën afatshkurtër dhe afatgjatë.

Epilepsia

Studimet tregojnë se epilepsia mund t’i vendosë njerëzit në rrezik më të lartë për humbje afatgjatë të kujtesës. Ky rrezik është një nga faktorët më të mëdhenj që kontribuon në cilësinë e dobët të jetës për njerëzit me epilepsi. Shkencëtarët nuk janë të sigurt nëse kujtesa përkeqësohet pasi krizat bëhen më të vështira për t’u menaxhuar dhe ilaçet kundër konvulsioneve mund të ndikojnë në vëmendjen dhe përqendrimin, të cilat ndikojnë në kujtesë.

Demenca

Sëmundja e Alzheimerit dhe format e tjera të demencës neurodegjenerative karakterizohen nga humbja e kujtesës. Ndryshimet jonormale të trurit shkaktojnë një rënie në aftësitë njohëse që ndikojnë në sjelljen, marrëdhëniet dhe aktivitetet e përditshme. Problemet me kujtesën afatshkurtër janë një simptomë e demencës dhe mund të përparojnë në humbje afatgjatë të kujtesës ndërsa përkeqësohet. Shumica e ndryshimeve të trurit që shkaktojnë demencë janë të përhershme.

Infeksionet

Infeksionet si HIV, tuberkulozi dhe herpesi mund të shkaktojnë probleme me kujtesën. HIV vë në rrezik funksionin e qelizave nervore duke infektuar qelizat që i mbrojnë dhe i mbështesin ato. Virusi gjithashtu mund të shkaktojë inflamacion që mund të dëmtojë trurin dhe të shkaktojë harresë. Megjithatë, trajtimi i menjëhershëm mund t’i zgjidhë këto probleme.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO