fbpx

Historia tragjike e ‘shrekut’ të jetës reale

Blloku min lexim

Ndërsa personazhi i Shrekut mund të jetë bazuar në përrallë, personazhi i DreamWorks mund të jetë frymëzuar nga një boksier i jetës reale. Raportohet se njeriu i gjelbër ka një ngjashmëri të çuditshme me Maurice Tillet, një francez që vuante nga një sëmundje e rrallë që rezultoi në ënjtje të nyjeve dhe fytyrës së tij.

Si të gjitha përrallat, historia e Tillet filloi me vdekjen e një prindi. I lindur në Rusi në vitin 1903, babai i Tillet-it kishte qenë inxhinier hekurudhor dhe vdiq ndërsa boksieri ishte shumë i ri. Ndërsa revolucioni filloi të përhapej në të gjithë vendin, familja e Tillet-it u frikësua për jetën e tyre dhe emigroi në Francë, ku u vendosën në fshat afër Reims.

Tillet shpresonte për një jetë të thjeshtë dhe në moshën 20-vjeçare filloi studimet për një diplomë juridike në Universitetin e Toulouse me shpresën për t’u bërë jurist. Kjo nuk ishte menduar të ndodhte, pasi Tillet atëherë shumë i ri filloi të vinte re ënjtje në fytyrë, duar dhe këmbë. Kjo gjendje madje ndikoi në zërin e tij. 

Mundësi përfundimisht kërkoi trajtim mjekësor dhe u diagnostikua me një tumor beninj në gjëndrën e hipofizës, i cili kishte shkaktuar trashje të shpejtë të kockave të tij. Një gjendje e zakonshme në mesin e njerëzve më të gjatë në botë, sëmundja njihet edhe si akromegalia dhe shpesh mund të ketë komplikime që kufizojnë jetëgjatësinë. Këto përfshijnë presionin e lartë të gjakut, dështimin e zemrës edhe pse kjo nuk dihej në atë kohë.