fbpx

Shkencëtarët brazilianë zhvillojnë vaksinën kundër varësisë nga kokaina

Blloku min lexim

Brazili, konsumatori i dytë më i madh në botë i kokainës, ka njoftuar zhvillimin e vaksinës për varësinë nga droga e fortë. Siç raporton AFD, me emrin “Calixcoca”, vaksina eksperimentale ka rezultuar veçanërisht inkurajuese në testet e kryera në kafshë laboratorike.

Deri më tani, rezulton se ilaçi i prodhuar, shkakton një përgjigje imune që parandalon kokainën dhe crack-un të arrijnë në tru, E thënë thjesht, ata që ishin të varur nga kokaina nuk janë më të varur nga ajo drogë e veçantë.

Nëse trajtimi i vaksinës merr miratimin nga autoritetet kompetente, kjo do të jetë hera e parë që varësia ndaj kokainës do të luftohet me një vaksinë”, tha psikiatri Frederico Garcia, koordinator i ekipit që zhvilloi formulimin e injektimit në Universitetin Federal të Minas Gerais.

Ekipi që zhvilloi vaksinën fitoi vlerësimin kryesor javën e kaluar, me vlerë 500.000 €, në çmimet Euro Health Innovation for Medicine në Amerikën Latine, të sponsorizuar nga kompania farmaceutike Eurofarma.