fbpx
Ad imageAd image

Shifra alarmante/ Studimi: 98% e evropianëve në rrezik, qytetet më të ndotura në Shqipëri

Blloku min lexim

99% e evropianëve thithin ajër të ndotur! Kështu thuhet në studimin e publikuar së fundmi nga The Guardian zbulon se 98% e evropianëve thithin ajër të ndotur shumë të dëmshëm që lidhet me rreth 400,000 vdekje në vit.

- Advertisement -

Analiza e të dhënave të mbledhura duke përdorur metodologjinë e fundit zbulon një pamje të tmerrshme të ajrit të ndotur, me 98% të njerëzve që jetojnë në zona me ndotje të grimcave të imta shumë të dëmshme që tejkalojnë shëndetin botëror.

 Pothuajse dy të tretat jetojnë në zona ku cilësia e ajrit është më shumë se dyfishi i udhëzimeve të OBSH-së. Vendi më i goditur në Evropë është Maqedonia e Veriut”, thuhet në raport.

- Advertisement -

Udhëzimet aktuale të OBSH-së thonë se përqendrimet mesatare vjetore të PM2.5 nuk duhet të kalojnë 5 mikrogramë për metër kub (µg/m 3).

Por në Shqipëri, zona si Shkodra, Kukësi, Elbasani, Tirana dhe Korça e kalojnë me katër fish këtë dysheme duke pasur mbi 19 mikrogramë për metër kub (µg/m 3).

- Advertisement -

Evropa Lindore është dukshëm më e keqe se Evropa Perëndimore, përveç Italisë, ku më shumë se një e treta e atyre që jetojnë në luginën e Po dhe zonat përreth në veri të vendit thithin ajër që është katër herë më i lartë se shifra e OBSH-së për grimcat më të rrezikshme të ajrit.

Të dhënat tregojnë gjithashtu: Pothuajse të gjithë banorët në shtatë vende në Evropën Lindore – Serbi, Rumani, Shqipëri, Maqedoninë e Veriut, Poloni, Sllovaki dhe Hungari – kanë udhëzime të dyfishta të OBSH-së. Më shumë se gjysma e popullsisë së Maqedonisë së Veriut dhe Serbisë jeton me katërfishin e shifrës së OBSH-së.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock