fbpx
Ad imageAd image

Ky është manuali mesjetar për shëndetin dhe mirëqenien që ndiqet edhe sot

Blloku min lexim

Tacuinum Sanitatis është një nga dorëshkrimet më të rëndësishme që përshkruan mjekësinë mesjetare dhe lidhjen me shëndetin e njeriut. I përkthyer në latinisht në shekullin e 14-të nga një traktat i mëparshëm mjekësor i përpiluar në arabisht, Tacuinum shërben si një udhëzues i ilustruar bukur për një jetë të shëndetshme në Mesjetë.

Pjesa më e madhe e asaj që u shkrua 800 vjet më parë është ende e zbatueshme sot, libri që përshkruan të korrat e perimeve, frutave, luleve dhe bimëve kulinare e mjekësore dhe rolin e tyre në promovimin e shëndetit dhe vitalitetit.

- Advertisement -

Çfarë është Tacuinum Sanitatis? – Ibn Butlan ishte një teolog arab i shekullit të 11-të nga Bagdadi. Ndër librat e shumtë që ai shkroi ishte Taqwīm aṣ‑Ṣiḥḥa (“Mbajtja e shëndetit”). I përkthyer në latinisht në shekullin e 14-të, ky traktat mjekësor, i bazuar në vëzhgimet e rendit mjekësor që detajojnë aspektet më të rëndësishme të ushqimit, pijeve dhe veshjeve, u bë i njohur si Tacuinum Sanitatis . Mbetet një nga dorëshkrimet më të rëndësishme të botuara gjatë mesjetës.

- Advertisement -

Më i shituri mesjetar -Tacuinum ishte jashtëzakonisht popullor në Evropën Perëndimore gjatë mesjetës së vonë . Është nga titulli që rrjedh fjala taccuino , që në italishten moderne do të thotë “fletore”.

- Advertisement -

Duke iu referuar mjekësisë mesjetare -Publikimi u bë shpejt lexim thelbësor për këdo që ishte i interesuar për cilësitë medicinale të bimëve dhe perimeve. Në fakt, ajo mbetet një referencë e rëndësishme në studimin e mjekësisë mesjetare.

Lidhja me shëndetin e njeriut -Në fakt, Tacuinum Sanitatis është një nga dokumentet e para që lidh frutat dhe perimet me shëndetin dhe mirëqenien e njeriut, ngjashëm me mjekësinë moderne.

Të mirat dhe të këqijat në ushqim – Tacuinum përshkruan në detaje vetitë e dobishme dhe të dëmshme të ushqimeve dhe bimëve.

Nature: Warm and dry in the first degree. Optimum: Those with a sweet taste. Usefulness: Their juice eliminates dandruff. Dangers: They set the blood on fire. Neutralization of the Dangers: With vinegar and mustard. The Tacuinum Sanitatis is a medieval handbook based on the Taqwim as-sihhah, an 11th century Arab medical treatise by Ibn Butlan of Baghdad. Listing its contents organically rather than alphabetically, it sets forth the six essential elements for well-being: sufficient food and drink in moderation, fresh air, alternations of activity and rest, alternations of sleep and wakefulness, secretions and excretions of humours, and finally the effects of states of mind. In addition to its importance for the study of medieval medicine, the Tacuinum is also of interest in the study of agriculture, cooking and society. Each scene is accompanied by a brief summary of the health aspects of the subject. From the Tacuinum of Rouen, 15th century.

Roli që luan muzika – Këndimi dhe muzika luajnë një rol qendror në zhvillimin e një gjendjeje të shëndetshme mendore, një fakt i përshkruar në dorëshkrim.

Ku të admironi Tacuinum Sanitatis – Katër dorëshkrime të plota të Tacuinum , të prodhuara të gjitha në Lombardi, mbijetojnë në biblioteka dhe muze në Romë, Vjenë, Liège dhe Paris.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock