fbpx
Ad imageAd image

A mund të pini ujë shiu pa e zier atë më parë?

Blloku min lexim

Shumica e ujit të shiut është e sigurt për të pirë dhe mund të jetë edhe më e pastër se furnizimi me ujë publik.

Por, vetëm shiu që ka rënë drejtpërdrejt nga qielli duhet të mblidhet për të pirë. Nuk duhet të ketë prekur bimë ose ndërtesa. Zierja dhe filtrimi i ujit të shiut do ta bëjë atë edhe më të sigurt për të pirë.

- Advertisement -

A mund të pimë ujë shiu direkt?
Është e mundur që ne të pimë ujë shiu të patrajtuar. Kjo ndodh sepse uji i shiut është ujë i pastër, i distiluar i avulluar nga dielli – asgjë tjetër. … Ky ujë (uji nëntokësor) është relativisht i sigurt për të pirë. Sidoqoftë, uji i shiut që bie në tokë nuk absorbohet vetëm në tokë – ai shkon kudo.

A mund të vloni ujin e shiut dhe ta pini atë?
Pasi të keni mbledhur ujin e shiut, atëherë duhet të vazhdoni ta bëni atë plotësisht të sigurt për të pirë. Ka dy mënyra me të cilat mund ta bëni këtë: zierja dhe filtrimi. Përmes vlimit, ju mund të vrisni çdo patogjen; ndërsa filtrimi thjesht heq kimikatet, polenin, pluhurin, mykun dhe grimcat e tjera.

- Advertisement -

A është uji i shiut i fortë apo i butë?
Uji i shiut është natyrisht i butë, por gazi i tretur i dioksidit të karbonit nga atmosfera e bën atë pak acid. (Kjo nuk duhet ngatërruar me ‘shiun acid’, i cili është shumë më i fortë dhe shkaktohet nga gazra të ndryshëm). Uji i shiut zhytet në tokë pasi të bjerë dhe pastaj rrjedh ngadalë nëpër tokë dhe shkëmbinj nën të.

- Advertisement -

A mund të sëmureni nga pirja e ujit të shiut?
Ndotësit e mjedisit, bakteret e dëmshme dhe parazitët mund të kontaminojnë ujin e shiut, dhe pirja e tij mund t’ju bëjë të sëmurë. Zierja, filtrimi dhe trajtimi kimik i ujit të shiut mund ta ndihmojë atë të bëhet më i sigurt për konsum njerëzor.

Keni nevojë të filtroni ujin e shiut?
Filtrat e ujit nuk duhet të jenë të nevojshëm për të ruajtur cilësinë mikrobike, kimike ose fizike të ujit të shiut nëse ujëmbledhësit dhe rezervuarët mirëmbahen mirë. … Furnizimet e ujit të shiut mund të kenë nevojë të filtrohen për të siguruar trajtim efektiv UV. Trajtimi UV nuk heq kimikatet nga uji. Sistemet UV do të kërkojnë një furnizim me energji elektrike.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock