fbpx
Ad imageAd image

A e dinit? Kryeministri i parë i Palestinës ka qenë shqiptar

Blloku min lexim

Konflikti mes Izraelit dhe Palestinës tashmë ka marrë vëmendjen e gjithë botës  të cilët janë sensibilizaur me njërën anë ose me tjetrën. Edhe në Shqipëri ka pasur edhe një protestë në mbrojtje të Palestnës, duke u nisur nga besimi myslmian, por së fundmi kanë dalë në dritë disa dokumenta ku shihet se lidhja e shqiptarëvë me Palestinën është edhe më e hershmë, pasi udhëheqësi i tyre i parë ka qenë me origjinë shqiptare.

- Advertisement -

Qeveria e parë palestineze ka qenë e vendosur në Gaza dhe kryeministri i saj ka qenë një shqiptar, Al-Arnauti, një personalitet i famshëm i botës post-osmane. Ka qenë ministër Financash i Jordanisë për një periudhë të gjatë dhe pastaj në moment që shpalli pavarësinë shteti i Izraelit, Liga Arabe krijoi shtetin e Palestinës, dhe kryeministri i parë i saj ka qenë në fakt një shqiptar.

Më 9 Korrik 1948, pasi Izraeli shpalli pavarësinë, Liga Arabe vendosi Këshillin Administrativ për Palestinën, që drejtohej nga Al Arnauti, emri i vërtetë i të cilit ishte Ahmet Hilmi Abd al-Baqi.

- Advertisement -

Më 22 Shtator të atij viti, Asambleja Kombëtare u vendos në Gaza ku President ishte Amin al-Husayni, ndërsa Al-Arnauti kryeministër.

- Advertisement -

Ai lindi në vitin 1883 në Sidon në Liban. Me emrin Al-Arnauti atij i referoheshin disa nga personalitetet e botës arabe asokohe. Al-Arnauti ka qenë edhe pjesë e ushtrisë së Perandorisë Osmane ku ka mbajtur detyrën e Gjeneralit

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO